Regina Victoria si rolul acesteia in istoria monarhiei britanice

Regina Victoria ocupa un rol special intre regii si reginele Marii Britanii datorita schimbarilor pe care aceasta le-a facut in timpul domniei sale indelungate. Ea a domnit timp de 63 de ani, fiind depasita doar de regina curenta, Elizabeta a II-a (65 de ani de domnie in acest moment). Regina Victoria a prezidat pentru transformarea industriala si sociala a Marii Britanii, precum si pentru exitinderea imperiului Britanic.

Regina Victoria (tablou din 1847)
Regina Victoria (tablou din 1847)

Nu se astepta nimeni ca Victoria sa ajunga regina

Fiind nascuta in data de 24 Mai 1819, Victoria urma a 5-cea la tron, dar soarta a facut in asa fel incat ea sa ajunga regina in pofida tuturor sanselor. Tatal, printul Eduard si bunicul ei, regele George al III-lea, amadoi au murit cand ea avea doar 1 an. Dupa aceeea unchiul ei  George al IV-lea a urcat pe tron. Nici in acest moment ea nu trebuia sa urce pe tron, pentru ca unchiul sau avea 4 copii. Dar, toti acestia au murit pana sa ajunga la varsta adolescentei.

O copilarie nefericita

Regina Victoria a urmat in copilarie niste reguli foarte stricte. Mama acesteia, ducesa de Kent si consilierul acesteia Sir John Conroy, au tinut mortis ca “Sistemul Kensington” sa fie implementat. Acest sistem numit dupa Palatul Kensington, are un set de reguli foarte stricte, pe care odraslele de la casa regala trebuie sa le respecte. De la un orar pentru educatia micutei Victoria, pana la selectarea prietenilor acesteia. Se spune ca pana in adolescenta Victoria nu a avut nici macar un prieten de joaca, iar in adolescenta a avut dreptul la doi prieteni: sora sa vitrega prințesa Feodora de Leiningen si fiica consilierului Sir John Conroy.

Regina Victoria in copilarie (tablou de Stephen Poyntz Denning - 1823)
Regina Victoria in copilarie (tablou de Stephen Poyntz Denning – 1823)

Dupa o asa copilarie, in momentul in care a ajuns regina in anul 1837, a savurat din plin independenta pe care o avea. Marea Britanie era deja o monarhie constitutionala, in care ca regina avea putina putere dar influenta destul de mare. Ea nu s-a dat in laturi niciun moment sa se foloseasca de influenta.

Primul prim-ministru din timpul domniei reginei Victoria a fost William Lamb. Acesta i-a devenit un prieten de incredere, dar influenta sa a scazut dupa mariajul reginei cu printul Albert de Saxa-Coburg in 1840.

Albert a fost dragostea vieții pentru regina Victoria și a devenit, de fapt, consilierul și secretarul ei privat. El a încurajat-o să fie mai puțin partizană cu parlamentul și să-și asume rolul mai ceremonial pe care îl îndeplinește astăzi monarhia in zilele noastre.

Intre timp, era Victoriana a devenit asociata cu expansiunea industriala, expansiune pentru care a militat decenii bune printul Albert. Una dintre cele mai mari realizări ale sale a fost organizarea Marii Expoziții din 1851 din parcul Hyde din Londra,  in care se prezentau cele mai bune si performante tehnologii ale vremii.. A devenit cunoscuta ca o mare reformatoare, susținând progresele educaționale, abolirea sclaviei și bunăstarea lucrătorilor.

Un mariaj fericit

Mariajul dintre printul Albert si regina Victoria era fericit. Parinti a noua copii, acestia au pus un accent puternic pe moralitate si valorile familiei, vrand sa dea un exemplu bun copiilor lor fara sa foloseasca ca arme cenzura si pedepsirea, metode de care regina Victoria nu a fost straina in copilaria sa. Cei doi s-au bucurat de izolare in noua lor resedinta de la Casa Osborne din insula Wight, unde au reusit sa traiasca o viata privata, nu foarte diferita fata de a celorlalti oameni de rand.

Regina Victoria si familia acesteia (tablou de Franz Xaver-Winterhalter)
Regina Victoria si familia acesteia (tablou de Franz Xaver-Winterhalter)

Dupa ce a murit printul Albert de febra tifoida in 1861, regina Victoria a fost devastata, retragandu-se din viata publica. Ea a inceput sa-si reia sarcinile intre 1874 si 1882, fiind incurajata de prim ministrul Benjamin Disraeli, precum si de propria familie.

Intr-o era inaintata a domniei sale, influenta reginei Victoria a ajutat la pace si stabilitate in Europa si in imperiul britanic. Ea a incurajat ministrii sa nu intervina in Primul Război al Schleswigului din 1864 dintre Prussia, Austria si Danamerca. O scrisoare catre imparatul german Wilhelm I, a contribuit, de asemenea, la evitarea unui al doilea război franco-german în 1875.

Dar ceea ce a facut-o cu adevarat populara pe rigina Victoria a fost sentimentul imperial pe care aceasta il propaga.

Imperiul Britanic sub regina Victoria

In punctul cel mai de varf al imperiului, aproape un sfert din intreaga suprafata a Pamantului era condusa de regina Victoria. Ea a fost proclamata imparateasa a Indiei in 1877. Aproape de sfarsitul domniei ei, Australia si Canada erau sub imperiul britanic, Africa de Sud era in curs de devenire, iar Estul indepartat si Oceania erau sub conducere britanica.

Harta imperiului britanic sub regina Victoria
Harta imperiului britanic sub regina Victoria

Victoria a exercitat, de asemenea, o influență puternică, deși diferită, asupra Europei. Regina Victoria era legată de aproape toate casele conducătoare de pe continent, prin propriile rude sau căsătoriile copiilor ei, dând naștere poreclei „Bunica Europei”. Victoria a murit în 1901, la vârsta de 81 de ani. Ea traind mai mult ca printul Albert cu 40 de ani.