Legenda ursitoarelor

În credinţa populară românească soarta fiecărui om este stabilită la scurt timp după ce s-a născut de către Ursitoare. Ursitoarele sunt zâne, dar nimeni nu poate spune cu exactitate ce vârstă au. În anumite legende se istorisește că Alexandru Macedon a luat apă vie dintr-un izvor magic, dar licoarea preţioasă a fost furată de trei servitoare care fiind însetate au băut-o rămânând astfel veşnic tinere. Drept urmare Dumnezeu le-a încredințat misiunea de a croi destinul muritorilor.

ursitoare

Ursitoarele trăiesc într-un palat luminat de milioane de candele care nu sunt altceva decât viețile pământenilor. În fiecare clipă mii de lămpi se sting, iar altele se aprind.

Când se naşte un copil, cele trei făpturi supranaturale îi toarnă în candelă o cantitate de ulei corespunzătoare numărului de ani pe care îi va trăi.

Ursitoarele coboară pe hornul casei a treia noapte de la naşterea pruncului, se apropie de leagănul copilului şi îi hărăzesc viitorul spunându-i câți ani va trăi, cu ce se va îndeletnici în timpul vieţii și când va muri.

A treia ursitoare obişnuieşte să poarte în fiecare zi alt veşmânt; o dată ia înfățișarea unei prinţese, iar în ziua următoare pare a fi o femeie sărmană. Straiele pe care le îmbracă îi influenţează decizia, viaţa pământului putând fi ca a unui rege sau a unui om obişnuit. Totul depinde de ziua în care s-a născut copilul.

Potrivit tradiţiei, timp de trei zile moaşa aşează pe masă, pe sobă sau pe fereastră diferite produse (pâine, sare, apă, vin) cu care se hrănesc ursitoarele. Lângă icoane se pun lumânări. După scurgerea acestui interval alimentele care au rămas sunt dăruite copiilor săraci.

Ursitoarele au câte un nume: Ursitoarea (cea mai mare dintre surori urzeste destinul nou-născutului) ţine în mină furca şi fusul, Soarta (a doua ursitoare) toarce caierul vieţii, Moartea (a treia făptură supranaturală) rupe firul tors de sora ei punând capăt vieţii omului.

Se spune că nimeni nu trebuie să asculte ce vorbesc Ursitoarele deoarece vor muri în chinuri. Aceeaşi pedeapsă o vor suporta şi cei care încearcă să-şi schimbe destinul. Referitor la soarta oamenilor într-o altă legendă se spune că fiecare pământean trăieşte pentru a duce la bun sfârșit sarcina pe care i-a dat-o Dumnezeu.

– după „Mitologie Românească” de Marcel Olinescu