Turnul din Pisa – O Capodopera a Arhitecturii Medievale Italiene

Turnul din Pisa, Italia, are o înălţime de 55 de metri şi o greutate de 14,453 tone. Constructia lui a început în anul 1173 şi s-a terminat în anul 1360.

Celebrul Turn din Pisa este o capodoperă a arhitecturii medievale italiene. Iniţial, la marginea oraşului, pe o pajişte verde, a fost începută construcţia unui ansamblu catedral. Acesta includea o catedrală cu cinci nave din marmură albă, o clopotniţă şi un baptisteriu.

Turnul din Pisa
Turnul din Pisa

Astfel, departe de zona centrală a oraşului, a apărut unul dintre marile monumente ale Evului Mediu, care a avut un impact enorm asupra arhitecturii europene. Construcţia turnului a durat, cu întreruperi, aproape 200 de ani.

Celebrul monument reprezintă clopotniţa catedralei catolice şi este unul dintre cele mai remarcabile edificii, de acest fel, din Europa. În trecut se credea că proiectul prevedea înclinarea axei turnului, dar in prezent, această teorie a fost infirmată. Înclinarea turnului, care a fost proiectat vertical s-a manifestat încă din procesul edificării şi poate fi asociată cu următorii factori: solul moale, lipsa de rigiditate şi dimensiunile necorespunzătoare ale fundaţiei, tasarea solului de sub turn, în procesul construcţiei.

Coloane-turnul-din-pisa
Coloane – Turnul din Pisa

Celebra catedrală din Pisa, luminată de soarele sudic, generos, constituie o privelişte minunată. Apare senzaţia că ea împrumută toate culorile cerului. Finisajul minuţios al arcadelor şi coloanelor lasă o impresie de neuitat. Meşteril, pasionaţi de meseria lor, au dat dovadă de multă răbdare, îmbinând cu grijă şi meticulozitate o mulţime de detalii din marmură.

Se crede că edificarea a fost dusă la bun sfărşit relativ repede, deoarece meşterii nu iroseau timpul cu realizarea sofisticatelor arcade din piatră. Deasupra portalurilor se pot admira frumoase mozaicuri. Interiorul catedralei este decorat cu numeroase sculpturi din marmură, lucrate de faimosul sculptor Niccolo Pisano, iar tavanul este aurit. Operele maestrului amintesc de arta Imperiului Roman din perioada creştinismului timpuriu.

Capitelul coloanei - Turnul din Pisa
Capitelul coloanei – Turnul din Pisa

Mulţi critici de artă văd, in creaţiile lui Pisano, trăsături renascentiste. Artistul a continuat opera tatălui său, Giovanni Pisano, care a contribuit şi el la finisarea şi decorarea catedralei. Turnul are 56 de metri inălţime, cu diametrul de 15 metri, iar scara de acces are 294 de trepte. incercările de a soluţiona problema inclinării turnului, cauzată intr-o oarecare măsură de tasarea neuniformă a terenului, au inceput incă din timpul construcţiei lui.

Incercari de restaurare a turnului din Pisa

Pentru a evita prăbuşirea cladirii, ultimul nivel a fost deplasat lateral, presupunându-se că, astfel, echilibrul va fi restabilit. Ulterior au fost intreprinse numeroase incercări de indreptare a turnului, insă fără succes. Intr-o astfel de incercare, inginerii au făcut găuri in fundaţia turnului, unde au turnat aproxinnativ 200 de tone de beton. Insă turnul s-a inclinat brusc spre sud.

In anul 1985, o altă incercare nereuşită de a restaura turnul a cauzat o mărire a inclinaţiei acestuia. In anul 1992, in incercarea de a stabiliza temporar clădirea, au fost construite in jurul turnului, până la al doilea etaj, tendoane din fier, căptuşite cu plastic. In anul următor, o fundaţie din beton a fost construită in jurul turnului, iar in partea nordică a acestuia au fost plasate contragreutăţi. Utilizarea acestor greutăţi a redus inclinaţia cu aproximativ doi centimetri.

Catedrala Santa-Maria Assunta din oraşul Pisa
Catedrala Santa-Maria Assunta din oraşul Pisa

In anul 2008, oamenii de stiinţă au declarat că a fost oprită căderea turnului. Până atunci, in ciuda numeroaselor eforturi de a „ingheţa” căderea, turnul a continuat să se abată de la verticală cu viteza de 1 milimetru pe an. In perioada 2002-2010 turnul a fost restaurat, astfel incât unghiul de inclinare a fost redus de la 5° 30′ la 3° 54′ prezent, abaterea de la axa verticală a turnului este de 4,5 metri şi continuă să se accentueze.