Columna lui Traian – Scopul constructiei acesteia

Un monument al victoriilor militare ale împăratului Traian, Columna lui Traian este practic un reper al puterii Romei ca imperiu, precum este un monument al succesului lui Traian ca lider. Situată la capătul nordic al Forului lui Traian, Columna este locul în care toate privirile sunt atrase imediat la intrarea în complex. Chiar și în zilele noastre, înconjurată de ruinele Pieței lui Traian, a Bibliotecii Ulpia și a altor alte structuri care se prăbușesc, Columna lui Traian este într-o stare foarte bună, fiind neclintită, la fel ca forțele lui Traian în războiul împotriva Daciei.

Columna lui Traian si imprejurimile (Roma)
Columna lui Traian si imprejurimile (Roma)

Victoriile lui Traian

Traian a fost un împărat special, atât de iubit de poporul său, cât de temut de dușmanii săi (o trăsătură nu atât de comună cum s-ar fi sperat la Roma). Prin urmare, este descrisă pe Columna sa, cea mai de succes victorie militară a lui Traian: înfrângerea Daciei, în ochii romanilor, “o cultură necivilizată” la marginea Imperiului.

Învârtindu-te în jurul turnului de la bază la vârf, se pot observa cele două victorii ale lui Traian asupra dacilor: prima obținută în 102 d.Hr.; a doua, câțiva ani mai târziu, în 106 d.Hr.. Columna a fost începută la scurt timp după succesele sale, sub arhitectul Apollodor din Damasc, și a fost finalizată în jurul anului 113 d.Hr., cu patru ani înainte de moartea lui Traian.

O Columnă a triumfului 

Pe Columna lui Traian se afla o poveste narată ce se învârte în jurul coloanei de 23 de ori, lățimea benzii și adâncimea sculpturilor în marmură de Carrara cresc treptat. După înfrângerea dacilor, Traian a declarat 123 de zile de sărbătoare, așa că trebuie să ne întrebăm dacă există o corelație între numărul de învartiri în jurul Coloanei și numărul de zile de festivități. Putem presupune asta pentru ca imperiul Roman este celebru pentru simbolistica ce se regaseste in arhitectura.

Sculptură de pe Columna lui Traian
Sculptură de pe Columna lui Traian

Deși Columna lui Traian este impresionantă, nu a fost prima de acest fel din lumea antică. Coloanele victoriei au fost ridicate cu mult înainte de venirea romanilor, cu mii de ani înainte ca Roma sa existe. Acestea se regăseau în Orientul Apropiat antic. S-a postulat că coloanele victoriei romane au fost chiar modelate după obeliscurile egiptene, stâlpi pe patru fețe ridicați dintr-o singură piatră, decorați cu hieroglife care povestesc credințe religioase și, din când în când, victorii ale armatelor faraonului. 

Propaganda romană

Datorită naturii monumentului, povestea sculptată în stâlp este singulară – adică nu este defalcată în scene individuale, ci este o narațiune continuă a campaniilor militare ale lui Traian în Dacia. Totuși, imaginile regăsite pe Columnă subliniază nu măcelul lui Traian asupra dacilor și inrobirea femeilor și copiilor daci, ci mai degrabă o datorie față de patrie, și fata de religia romană.

Columna lui Traian (lateral)
Columna lui Traian (lateral)

Scopul unei astfel de reprezentări nu este de a ilustra strategiile militare nemiloase ale lui Traian care au pus Dacia sub controlul roman; ci mai degrabă Columna ilustrează modalitățile prin care Traian a contribuit la bogăția, și creșterea imperiului său. Deci se poate spune ca Columna lui Traian fost ridicată și în scop propagandistic, pentru locuitorii Romei de atunci, astfel incat localnicii și toți ce viziteaza columna sa vadă scopul final al acțiunilor militare ale romanilor și anume dezvoltarea imperiului roman și în “consecință” bunăstarea romanilor de rand.

Traian, un cuceritor milostiv?

În timp ce unii istoricii dezbat scopul exact ale imaginilor alese pentru Columna lui Traian, alți istorici consideră că decizia ar fi putut fi o simplă chestiune de a asigura populația si să înțeleaga că obiectivele lui Traian erau pentru ei, mai degrabă decât pentru a-și proteja poziția de putere sau a-și umple buzunarele cu aur.

Imaginile din centrul Coloanei lui Traian prezintă cum legiunile romane aduc ofrande către zeii romani și construiau poduri și case pe teritoriul dac. Practic Traian a subliniat aceleași strategii de construcție pe Columna, identice cu cele ce erau folosite în Roma din acele vremuri.

Mai mult, numărul de scene de luptă  de pe Columna este minim, înfățișându-l pe Traian ca un cuceritor milostiv și reiterează imaginea sa deja definită ca un lider onorabil. Dacă Traian ar fi ales să ilustreze doar uciderile groaznice ale forțelor dacice și înrobirea femeilor și copiilor daci, mesajul forței lui Traian ar fi fost clar, ca fiind un lider nemilos. Cum Traian este încă amintit ca unul dintre cei mai buni lideri romani, imaginile sculptate au fost o strălucită decizie propagandistică.

Viziune antică a Columnei lui Traian

Potrivit istoricului roman Cassius Dio, Columna a fost flancată în trecut de Biblioteca Ulpia – o bibliotecă care adăpostește literatura greacă și latină în colecții separate (și cea mai mare bibliotecă antică după căderea Bibliotecii din Alexandria). 

Viziune a Columnei lui Traian dispre biblioteca Ulpia
Viziune a Columnei lui Traian dispre biblioteca Ulpia

Biblioteca s-a construit odată cu Columna și a fost concepută intenționat să includă diverse zone de vizualizare pentru a permite celor ce se plimbau prin bibliotecă să vizualizeze părțile cele mai înalte ale Columnei lui Traian.

Spre deosebire de Columna de mai târziu a lui Marcus Aurelius (în care benzile superioare ale coloanei sunt sculptate adânc pentru a permite vizualizarea de la sol), imaginile Columnei lui Traian erau prezente și înspre vârf, imagini ce puteau fi văzute clar doar din biblioteca alăturată.

Este evident că Columna lui Traian este un exemplu de inginerie complexă și arhitectură revoluționară, de aceea  atât de mulți oameni s-au minunat de monumentul impresionant și au creat copii ale acestuia. Una dintre caracteristicile interesante ale Coloanei lui Traian este utilizarea perspectivei curviline. Acest lucru se întâmplă atunci când “coloanele se curbă spre exterior spre punctul lor mediu și sunt mai înguste sau concave aproape de nivelul solului”.

Nu doar o piesă de artă, ci și un mormânt pentru împărat

Baza Coloanei a fost folosită pentru a reda victoriile lui Traian împotriva dacilor. Aceasta parte a istoriei pentru romani era cea mai importantă, și anume cea a victoriei. De aceea aceste imagini au fost create la bază, pentru ca baza este ultima care supraviețuiește cel mai mult timpului. La baza columnei au fost așezate rămășițele împăratului Traian și a soției sale, o decizie pe care Senatul Roman a votat-o după moartea sa, în anul 117 d.Hr. Urnele de aur ale lui Traian și ale soției sale Plotina au fost furate si nu se mai stie nimic de ele.

Împăratul Traian (Statuie)
Împăratul Traian (Statuie)

O moștenire ce va dăinui

Columna lui Traian nu este doar un monument al succesului lui Traian împotriva forțelor dacice, dar și un simbol al succesului său și încheierea luptei care se întindea pe ani de amenințări dacice la granițele romane. Iulius Cezar încercase să-i stârpească pe „barbarii daci” în jurul anului 44 î.Hr, dar fără succes.

Armatele lui Augustus s-au luptat din nou cu dacii, atunci cand aceștia din urma au încercat să-l sprijine pe Marc Antoniu în timpul revoltei politice spre sfârșitul domniei celui de-al doilea triumvirat.

O sută de ani mai târziu, împăratul Domițian a început un război împotriva dacilor în anul 87 d.Hr., război despre care se crede ca l-a pornit împăratul pentru a fura bogățiile Daciei (foarte mult aur în acea perioadă). În mod ironic, unul dintre motivele pentru care se crede că Domițian a dat greș în cucerirea Daciei a fost pentru că dacii niște mestesugari ai metalelor fenomenali (din cauza abundenței de metale prețioase din zonă) capabili să-și suplimenteze rapid armele cu fiecare pierdere.

Când Traian a preluat puterea în anul 98 d.Hr., era evident că dacii trebuiau să fie stârpiți odată pentru totdeauna. Lucru ce s-a și întâmplat. Astfel, Columna nu reprezintă numai triumful lui Traian asupra „barbarilor”, ci și un simbol al bravurii lui Traian, mult peste cea a predecesorilor săi.