Cristofor Columb este considerat descoperitor de noi pământuri. Inainte de toate, el ne este cunoscut ca omul care a descoperit America pentru europeni. Columb a fost primul dintre navigatori care a traversat Oceanul Atlantic aproape pe linia ecuatorului şi a ajuns la Marea Caraibilor. Insă există şi alte opinii. Disputele privind descoperirea Americii continuă şi azi.
Nu demult, omenirea a marcat 500 de ani de la descoperirea Americii şi, deoarece însăşi noţiunea „descoperirea Americii” trezeşte multe dispute, organizatorii evenimentului au decis să treacă cu vederea intrebarea privind paternitatea acestei descoperiri. „Întâlnirea a două lumi”, aceasta a fost denumirea respectivului jubileu.
În această privinţă, istoricii au păreri diferite. Unii afirmă că America a fost descoperită de Columb, alţii dimpotrivă, spun că America a fost descoperită cu mult înainte de Columb. Să crezi? Să nu crezi? Şi cu toate acestea, faptele mărturisesc că marele navigator a avut premergători. Există date că spre Lumea Nouă au călătorit şi celtii şi normazii, şi portughezii, şi fenicienii, şi chinezii…
De exemplu în anul 1960 au fost descoperite urme vechi ale unei aşezări de vikingi pe teritoriul Canadei contemporane, în provinciile Newfoundland şi Labrador. Vikingii au ajuns înaintea lui Columb în America cu 600 de ani.
Una dintre versiunile avansate recent este că negustorul veneţian Marco Polo ar fi descoperit continentul american. La această concluzie au ajuns istoricii F.B.I din S.U.A care înanul 1943 au studiat o harta păstrată în Biblioteca Congresului Naţional al S.U.A, în Washington.
Acea hartă veche a fost dăruită bibliotecii în anul 1933 de un oarecare Mataand Rossi. Pe ea „este redată o parte din India, China, Japonia, India Orientală şi America de Nord” — astfel este relatat în raportul bibliotecii. Emblema desenată pe hartă reprezintă o corabie, sub care este scris numele Marco Polo, aceste două cuvinte fiind scrise încrucişat. Analiza detaliată a hărţii cu raze infraroşii a arătat prezenţa pe hartă a trei straturi de cemeală, de unde reiese că harta a fost Imbunătătită treptat. Dacă, intr-adevăr, harta este desenată de mâna comerciantului venetian, atunci reiese că Marco Polo a fost pe continentul american cu două secole înainte de Columb. Există o opinie conform căreia, atunci când s-a întors în Veneţia, în anul 1295, din lunga sa călătorie prin Asia, Marco Polo a adus cu sine primele informaţii privind existenţa Americii de Nord.
Se ştie, de exemplu, că, înainte de a porni în călătorie, Columb a făcut nişte notite pe câmpul hărtii lui. Şi aceasta nu e singura enigmă cartografică. Există, de exemplu, cunoscuta hartă a amiralului turc Piri Reis, zgâriată în anul 1513 pe o bucată de pergament şi descoperită in anul 1929 în Biblioteca Palatului Imperial din Istambul. Pe hartă sunt redate ţărmul de vest al Africii, ţărmul de est al Americii de Sud si chiar ţărmul de nord al Antarctidei! Harta lui Piri Reis este unul dintre primele documente în care sunt indicate ambele Americi. Ea a fost alcătuită la 21 de ani de la expediţia lui Columb şi a descoperirii „oficiale” a Americii. Şi pe ea este notată nu doar linia exactă a ţărmurilor, dar şi râurile, chiar şi Anzii, de asemenea strâmtoarea Magellan, până la descoperirea căreia mai rămăseseră 7 ani. Şi se ştie că insuşi Columb nu a cartografiat America, ajungând doar până la Insulele Caraibe!
Numeroasele descoperiri „mărunte” de până la descoperirea de Columb a Lumii Noi au lăsat anumite urme. De exemplu, de curând, savantul american J. Savoy a găsit fragmente de scriere feniciană pe nişte bolovani din Anzi, la 600 kilometri spre nord de Lima, în Peru. Iar din zona de munte, unde se afla localitatea, spre râurile care se varsă în Amazon duc vechi drumuri de mormintele faraonilor s-au descoperit şi urme de tutun, cu toate că patria tutunului este America Latină. Cercetătorii au mai descoperit o notă a filosofului grec Aristotel, într-un jurnal de-al său: „Se spune că în Ocean, după Coloanele lui Hercules, cartaginezii au găsit o insulă nelocuită. Acolo cresc tot felul de copaci, râurile sunt navigabile, există felurite fructe; multe zile ar trebui să călătoreşti pană să ajungi la această insulă… Oamenii nu ar trebui să se ducă des pe această insulă, ca să pună stăpânire pe pământuri şi să ducă bogăţiile cartaginezilor”. Precum afirmă savanţii care studiază această problemă, Aristotel s-a referit la America…
Insă aceasta nu este ultima versiune existentă. „Aproximativ acum 8-25 mii de ani, vechii mongoli, care deja foloseau uneltele de piatră, au trecut pe lângă Insulele Aleutine şi au ajuns în America”, afirmă un istoric din Ulan Bator. Savantul işi argumentează afirmaţiile prin faptul că denumirile unor insule ale Arhipelagului Aleutin coincid cu denumirile unor noţiuni din limba mongolă. „Denumirile a mai mult de 20 de locuri de pe Insulele Aleutine sunt în limba mongolă, dintre care cinci se folosesc şi în limba contemporană a mongolilor”, a spus profesorul. Savantul consideră că unele denumiri de râuri din statul american Alaska, „după toate probabilităţile, sunt de origine mongolă”. De asemenea, după o expertiză de ordin lingvistic, s-a tras concluzia că unele cuvinte americane coincid cu cele mongole.
Chinezii afirmă că primii care au vizitat continentul american au fost strămoşii lor. Dar pot fi oare numite „descoperiri” procesele de migraţiune globală şi de populare a continentelor?
O ipoteză foarte interesantă au avansat savanţii din Noua Zeelandă. Ei afirmă că polinezienii au descoperit America de Sud mai înainte decât celebrul Cristofor Columb, Amerigo Vespucci şi în genere europenii. Şi ei au argumentat acest fapt! Arheologii au găsit oase vechi de pui pe ţărmul de sud al statului Chile. După efectuarea unui şir de expertize, s-a descoperit că ADN-ul speciei locale de găină dovedeşte că aceasta se inrudeşte cu păsările de casă din Polinezia. Conducătorul acestor cercetări afirmă: „Puii nu au ajuns până în America de Sud de sine stătător — ei trebuie să fi fost aduşi de către oameni. Iar aceasta ar constitui o contrazicere a teoriei că primul care a descoperit America a fost Columb…” ADN-ul găsit în oasele de pui vorbeşte despre faptul că este posibil ca polinezienii să fi navigat prin Oceanul Pacific spre ţărmul Americii de Sud cu aproximativ o sută de ani înainte de coloniştii europeni.
Acum să ne referim la un cu totul alt domeniu al activitătii umane. Cercetătoarea rusă T. Hvostenko a menţionat un detaliu foarte interesant: şi în America de Sud, şi pe Insula Paştelui se foloseau vopsele cerate identice. Pe diverse exemplare de encaustică americană (encaustică — picturi facute cu culori diluate în ceară şi în răşină) se simte influenţa tehnologiilor din Egiptul antic şi din Grecia antică.
În anul 2002 un istoric britanic a facut o declaraţie şi mai senzaţională. El a declarat că un amiral musulman din China, Zheng He, a descoperit primul America, înainte de Columb. Drept dovadă, savantul a arărat cărţile chineze de navigare. Pe harta amiralului sunt redate America de Nord şi de Sud, Africa şi Australia. Încă în anii 30 ai secolului al XX-lea, arheologii au descoperit în China o coloană pe care erau inscripţii despre călătoria lui Zheng He. Dacă ceea ce a fost declarat se va dovedi a fi adevărat, istoria descoperirii Americii va trebui rescrisă. În relatările savantului, există menţiuni despre oamenii care au locuit pe ţărmul de vest al Lumii Noi: „Pielea rasei lor era roşie, neagră, iar capetele lor erau infrumuseţate cu pene”. Pe câmpul hărţii, nişte hieroglife chineze ne informează că ea a fost copiată de pe original în anul 1418. Mulţi istorici sunt destul de sceptici in privinţa acestui document.
Mai există un şir de fapte care demonstrează că nu numai Zheng He putea fi descoperitorul Americii. Unele surse arăbeşti din Evul Mediu ne permit să presupunem că nişte cercetători musulmani din Spania Islamică ar fi putut organiza expediţii pe Oceanul Atlantic între secolele IX şi XIV. Primul dintre aceştia a fost cercetătorul Khashkhash Ibn Saeed Ibn Aswad din Cordoba, care în anul 889 a traversat Atlanticul, a ajuns până la Americi şi a revenit cu uluitoare comori, şi, de asemenea, Ibn Farrukh din Granada.
În afară de comori, arheologii au descoperit inscripţii făcute pe stânci în limba arabă. Iar doctorul Barry Fell a scris o carte intitulată. „Saga despre America”, unde dă exemplu şi de alte fapte de prezenţă a musulmanilor pe continentul american înainte de sosirea lui Columb. Deci, cine totuşi a descoperit America? Probabil că ea a fost descoperită de mai mulţi navigatori, în diferite perioade istorice. Însă descoperirile făcute de ei nu au produs un efect atât de mare şi nu au avut consecinţe atât de grandioase, precum expediţiile celebrului Columb! El este punctul final al istoriei descoperirii Americii.