Cele trei cercuri ale lunii și sfarsitul imperiului incaș

Garcilaso de la Vega (supranumit Inca deoarece era fiul unei nobile indiene şi al unui spaniol) a precizat în lucrarea „Regeştile cronici ale incasilor” că sosirea primilor conchistadori în Peru a fost precedată la Cuzco de un eveniment neobişnuit, prevestitor de nenorociri, care l-a impresionat profund pe suveranul incaş Huayna Capac.

Huayna Capac
Huayna Capac

În timpul ceremoniei venerării Soarelui, pe cer s-a ivit un vultur regesc pe care îl urmăreau loveau mai mulţi ereţi şi şoimi. După ce a încercat să scape atacului pasărea s-a prăbușit pe pământ cerându-le oamenilor să o ajute. Unul dintre nobili a ridicat-o și a constatat că zburătoarea era rănită; în pofida tuturor încercărilor de a o salva vieţuitoarea a murit a doua zi.

Vracii i-au descifrat monarhului tâlcul întâmplării avertizându-I asupra faptului că imperiul său va fi distrus de oameni necunoscuţi.

De-a lungul câtorva zile ţara a fost zguduită de seisme puternice, valuri uriaşe acopereau ţărmurile, iar pe cer s-au arătat mai multe comete.

Într-una din nopţi incaşii au văzut că luna era înconjurată de trei cercuri mari: unul de culoarea sângelui, al doilea negru verzui şi ultimul cenuşiu. Înțelepții au interpretat aspectul astrului nopţii drept un mesaj al acestei divinităţi prin care Huayna Capac era anunţat că Soarele, părintele lui, îl chema lângă el.

Inelul purpuriu simboliza vărsarea de sânge, cel negru-verzui – începutul unor războaie, iar cel cenuşiu – nimicirea incaşilor.

Huayna Capac a fost cuprins de îngrijorare după ce a văzut că şi idolul Ramac, pe care îl interogase în legătură cu semnificaţia tuturor semnelor, l-a sfătuit să fie pregătit deoarece sfârșitul era aproape.

În perioada imediat următoare liniştea a cuprins imperiul, dar în ajunul morții monarhului, pe cer au fost văzute mai multe stele cu coadă dintre care una era verde.

În mod întâmplător sau nu, o cometă de culoare neagru-verzui a străbătut firmamentul înainte ca Atahualpa, fiul lui Huayna Capac, să fie decapitat de către conchistadorii spanioli.

Astfel profeţia făcută incaşilor potrivit căreia după domnia mai multor regi puterea acestora va fi preluată de străini misterioşi care vor nimici religia strămoșilor s-a împlinit.