Megalodonul – Monstrul suprem – Mituri si realitate

Megalodonul ce are numele stiintific de Carcharocles megalodon, este un tip de rechin pradator de dimensiuni gigantice ce a intrat in extinctie cu mult timp in urma. Am ales sa discutam de acest subiect pentru ca Megalodonul a devenit o adevarata legenda urbana, mai ales in urma filmului “The Meg” ce a aparut pe marile ecrane in urma cu 2 ani si de 7-8 luni popular pe Netflix. Vom incerca sa separam realul de fictiune si sa stergem cu buretele miturile despre acest rechin preistoric.

Megalodonul
Cam asa ar fi aratat Megalodonul

A fost Megalodonul cel mai mare pradator din toate timpurile?

Se estimeaza ca Megalodonul ajungea la o marime maxima de aproape 18 metri si o greutate de 30-50 de tone. Este important de stiut ca marimea acestuia este prezumtiva pentru ca rechinii nu au un schelet osos. Niciun schelet de Megalodon n-a fost gasit, asa ca marimea acestora este estimata in functie de marimea dintilor descoperiti, in comparatie cu alti rechini ce inca exista. Unele studii mai noi indica faptul ca Megalodonul era mult mai mic decat se crede, ajungand la o dimensiune maxima de 14-15 metri.

In timp ce Megalodonul este clar cel mai mare rechin ce a existat, nu a fost concurent singular pe postul de cel mai mare peste.  Leedsichthys problematicus, ce inseamna “Pestele problema a lui Alfreed Leed”, a fost alt gigant preistoric al oceanului. Se estimeaza ca Leedsichthys avea in jur de 16.5 m lungime, deci ceva mai mare decat un Megalodonul mediu. Desi imens, acesta se pare ca nu era un pradator, ci mai mult un peste-filtru, gen rechinul-balena din zilele noastre ce se hraneste cu plancton.

Rechinul-balena
Rechinul-balena – Un urias bland din zilele noastre

Se pare totusi ca Megalodonul nu era nici macar cel mai mare pradator din ocean la vremea cand inca traia. O descoperire recenta pune balena-Leviathan (Livyatan melvillei) pe un loc fruntas intre pradatorii vremii ca si dimensiune. Balena-Leviathan era o ruda apropiata celebrilor casaloti din vremurile noastre, dar era un pradator redutabil, avand cei mai mari dinti din istoria tuturor animalelor cunoscute ce au trait pe Pamant (de 2 ori mai mari ca cei ai Megalodonului). Se pare ca aceasta avea acelasi stil de a vana ca si orcile (balenele ucigase pe care le prea bine cunoasteti).

Capul reconstruit al unei balene-Leviathan
Capul reconstruit al unei balene-Leviathan

Se estimeaza ca prima balena-Leviathan gasita, i s-a atribuit o marime de 17.5 metri. Desi balena-Leviathan era imensa, nu trebuie sa ne uitam in urma sa gasim un pradator mai mare decat Megalodonul. Casalotii din zilele noastre ajung la dimensiunea de 20.7 metri – deci mult mai mari decat un Megalodon.

Megalodonul manca dinozauri?

Din fericire Megalodonul a disparut atat de recent incat fosilele acestora sa ne spuna exact in ce consta mancarea acestora, iar prada acestora nu ar trebui sa va surprinda. Manca de obicei mamifere marine precum balene, foci, delfini si dugongi si pesti mari sau testoase. Practic prada megalodonilor era foarte asemanatoare cu a balenelor ucigase din vremurile noastre.

Megalodonul si prada
Megalodonul si prada

Dintii Megalodonului – erau speciali?

Daca ati urmarit sau daca veti urmari filmul “The Meg”, veti observa ca la un moment dat, un Megalodon musca din geamul unei unitati subacvatice, lasand urme pe dinti pe geamul constructiei. Chiar daca are cea mai puternica muscatora din intreg regnul animal,  nu-l ajuta prea mult, pentru ca o astfel de muscatura i-ar fi spart toti dintii din gura, lasand geamul subacvatic in perfecta stare.

Un geam normal ce se foloseste pentru unitatile subacvatice, are in jur de 14 cm grosime. Dintii unui Megalodon sunt de 14-15 cm lungime dar, sunt subtiri, fiind practic imposibil sa geamul sa fie penetrat.

Dinte de Megalodon
Dinte de Megalodon

Fosilele dintilor de Megalodon sunt des intalniti, nativii americani au folosit acesti dinti ca si bijuterii in ultimii 10000 de ani. Megalodonul are in jur de 276 de dinti, aranjati pe 5 randuri pe fiecare falca. Aceste randuri ajutau Megalodonul sa-si inlocuiasca dintii sistematic, inlocuindu-i cu altii noi ascutiti, precum fac de fapt si rechinii din zilele noastre. 

Megalodonul rupea prin muscatura balena in doua?

Megalodonul clar are o muscatura puternica, fiind considerata cea mai puternica muscatura cunoscuta. Dar, se pare ca ei nu obisnuiau sa muste prada in doua, ci se foloseau de muscatura sa muste coada prazii astfel incat aceasta sa fie imobilizata. In ciuda falcilor puternice si dimensiunii lor, se pare ca megalodonii preferau prazile mai mici, precum focile.

Se trag rechinii albi din Megalodon?

Se crede ca megalodonul si rechinii albi sunt inruditi direct, acestia din urma fiind consierati descendenti ai megalodonilor, dar acest lucru nu este prea precis. Marii albi sunt inruditi cu rechinii Mako, ambii fiind descenti din Rechinul Mako cu dinte plat (Cosmopolitodus hastalis).

In acest moment nu este cunoscut niciun rechin viu care sa fie ruda directa cu Megalodonul.

Rechin alb
Rechin alb

Aceasta asemanare intre Megalodon si Marele Rechin Alb a fost sustinuta de cei ce puneau in balans, nu genetica lor, ci pur si simplul tipul pradator si forma dintilor. Prin simplul fapt ca se gasesc fosile de dinti ale rechinilor albi si de asemenea si fosile de dinti ale megalodonilor, romanticii iubitori de Megalodon au tot sperat ca aceasta fortare de inrudire intre acestia poate insemna chiar faptul ca Megalodonul inca poate exista pe undeva in adancurile oceanului.

Cum stim ca nu mai exista Megalodonul?

Megalodonul a disparut acum aproxomativ 2.6 milioane de ani, intr-o perioada in care Pamantul a suferit o perioada de racire, temperatura oceanelor scazand, acest lucru ducand la disparitia a specii intregi de animale ce erau prada Megalodonului.

Un motiv pentru care oamenii cred ca extinctia Megalodonului este mult mai recenta, este faptul ca fosilele gasite in anii 50 erau dadate prin tehnici gresite, asa ca reiesea o vechime a fosilei de doar 11000-24000 de ani. Nu doar ca acest studiu folosea o tehnica care nu era deloc corecta, dar nu se lua in considerare nici faptul ca fosilele erau cumva reprelucrate, insemnand ca desi erau antice, erau ingropate intr-un sediment mai tanar. Tehnicile moderne au aratat clar ca vechimea fosilelor erau de peste 3 milioane de ani. 

Animalele ce erau in competitie cu Megalodonul, ce erau tot pradatori, l-au adus in pragul extinctiei. Acestea erau Marele Alb, balenele-ucigase si stramosii acestora. Orcile (balenele ucigase) puteau cu usurinta sa reziste in ape reci, scheletul rigid al acestora le ajuta sa se miste mult mai agil in apa decat Megalodonul, iar inteligenta acestora le ajuta sa exploateze mult mai multe resurse.

Orci (Balenele ucigase)
Orci (Balenele ucigase)

Dar, ultimul cui in sicriu pentru Megalodon a fost dimensiunea acestuia prea mare. In momentul in care hrana a devenit prea rara, a murit de foame. Dar, pradatori mai mici precum orcile si marii albi, pur si simplu si-au redus numarul, pana cand populatia acestora a ajuns intr-un echilibru cu populatia prazii.

Nu poate totusi Megalodonul sa se ascunda?

O idee populara care este pe buzele tuturor, este ca Megalodonul se poate ascunde in populatii restranse pe fundul oceanelor, in zone pe care omul inca nu le-a explorat. Aceasta idee este cumva insufletita si de faptul ca a fost descoprit relativ de curand celebra fosila-vie de Celecant, care se considera disparut la fel ca si Megalodonul. Dar totusi este o diferenta destul de mare: si anume diferenta de marime dintre cei doi. Se stie sigur ca Megalodonul a fost un pradator urias caruia ii trebuia mai mult de o tona de carne zilnic incat sa supravietuiasca – o cantitate de carne imposibil de gasit zilnic pe fundul oceanului.

Celecant - Fosila-vie
Celecant – Fosila-vie considerata disparuta

De ce sunt atatea minciuni in legatura cu Megalodonul?

Raspunsul pe scurt: Documentarele false de pe emisiunile televizate. Aceste emisiuni de fictiune pura ofera detalii foarte scurte si neclare referitoare la faptul ca nu ar fi adevarate. De asemenea au venit cu stiri false in faptul ca ar fi existat un atac de rechin gigantic langa Cape Town (Africa de Sud), plus faptul ca au angajat actori care sa joace rolul de experti, sa convinga publicul realitatea relatarii faptelor in emisiune.

De ce ar face cineva acest lucru? Destul de simplu – faptul ca publicului ii este frica de rechini, aduce foarte multi bani – cu cat sunt mai infricosatori rechinii, mai multi bani aduc emisiunile si filmele. Realitatea este ca mai putin de 100 de persoane sunt muscate de rechini anual in atacuri neprovocate (mai putin de 5 din acestea fiind fatale) – pe de alta parte, mai mult de 100 milioane de rechini sunt omorati anual de catre oameni. Cine este monstrul suprem?…